Blogg
2016-10-03 20:51 | 0 kommentarer

Den 28/9 gjorde vi den svåra resan och tog bort Joggan och Sara. Sara hade svårt att äta pga dåliga tänder/ålder. Hästars tänder växer men när de blir gamla slutar de att växa och kan då bli slitna. Sara hade svårt att hålla hull men hon var pigg och glad hela tiden och fick de sista veckorna gå lös vid stallet. 

Sara

Joggan

Joggan hade artros i höger bakknä som hon haft ganska länge nu och började få mera ont av den. 

Vi kommer att minnas dem och sakna dem jättemycket. 

 

Vi har också fått tre nya hästar i verksamhetn. det är Mona som är Litauiskt kallblod, hon är 3 år men inriden och körd. Vi fastnade för att hon verkar ha bra temperament. Planen är att jobba henne så hon får bättre kondition och sedan utbilda henne. Vi räknar med att hon kan börja gå med några lektioner/ vecka på vårterminen. Nu har vi också köpt en rockard så att vi ska kuna köra henne. Det ska bli kul och spännande att se hur det går.

De två andra hästarna är Lilja och Maja  (Manjana). De är 7 år men inte inridna så det är lite av ett projekt att rida in dem. Planen är att vi ska sitta på dem innan jul. Om de verkar trevliga så kommer vi att behålla dem i verksamheten, vilket vi hoppas. lilja är en D ponny hon är gulbrun, Maja är skimmel och hon är stor häst.

Båda är väldigt trevliga och sociala men ganska mycket jobb med att träna.


2016-08-28 20:48 | 0 kommentarer

Oj vad sommaren gick fort!

Vi startade sommarlover med långritt och bad i Nässja!

Efter midsommar hade vi dagridläger med massor av roliga aktiviteter.

Sen hade vi miniläger för barn 6-12 år. Där fick vi hjälp av Nelly som var med och stöttade . Alla var verkligen jätteduktiga!

Vi hade också ett väldigt välbesökt knatteläger för barn 3-6 år med föräldrar, lika uppskattat av föräldarna som av barnen tror jag 

Alla hästarna har skött sig utmärkt hela sommaren. Några har också varit på Gunnorp och jobbat på deras ridläger,

Ida och jag har också haft unghästträning 3 dagar/vecka i sommar. Vi fick också hjälp av Stich och Elisabeth. Puck, och Qrumelur har varit jätteduktiga och kunnat galoppera med ryttare. Nemi har tränat på att inte vara rädd och att våga gå fram med Ida på ryggen. Nu kan Ida rida själv och snart är de redo för galopp. Även Ronja har fått vara med och ridas . Unghästträningen är ju inte bara för unghästar utan det är inridning, utbildning, tillridning och igångsättning som gäller! King har också varit med, han är äntligen bättre och har kunnat börja vara med i verksamheten.

Vi har också haft medryttare och många bokade lektioner och uteritter hela sommaren.

I juli blev vi filmade för Vadstena kommuns räkning, jättekul att få var med och göra reklam för härliga Vadstena!

En tråkig händelse var att vår älskade hund Ludde blev sjuk och akut fick somna in. Per har gjort en fin gravsten åt honom i trädgården vid stallet. Han är väldigt saknad 

Sista veckan på sommarlovet hade vi träningsläger. Kul med duktiga och intresserade elever som verkligen gjorde bra resultat på avslutningens dressyrprogramridning  och banhoppning!

Bilder från träningslägret här

 


2016-02-21 18:59 | 0 kommentarer

Det känns att dagarna blir längre och ljusare, skönt, även om leran inte är lika välkommen.

Nu är det snart dags för terminskurs start, kul tycker vi och hälsar alla gamla och nya elever välkomna. Vi har gjort lite nya grupper och har plats för fler elever så hör gärna av er om ni är intresserade av vår verksamhet.

Vintern har varit bra och vi har kunnat rida på ridbanan nästan hela tiden, så vi har hållt igång med lektioner fyra dagar i veckan. vi har också flera medryttare nu än vi haft förut, jättekul!

Wiemona har åkt tillbaka till sin ägare på Steens ponny och frieserstall, hon är troligtvis dräktig och har varit jätteduktig. från att ha varit en ganska stressad häst när det gällde sadelgjorden till att vara en lugn och glad ridhäst. En del träning återstår men nu får hon först lite mammaledighet.

King ska sättas igång i skritt, han jobbar ca 30 min/gång nu. Är du intresserad av att hjälpa till att rida igång honom och naturligtvis vill han ha lite ompyssling också, så hör av dig till Lotta.

Erica och Cloudy ska rida i Väderstads hästsportsklubbs div. 3 lag i hoppning, jättekul tycker vi och önskar hela laget lycka till!

Olivia blev årets alla hjärtans häst, det var jämn kamp mellan henne och Cloudy - Tack alla ni som röstade!

Efter sportlovet sätter vi igång med unghästträningen igen, måndagar och torsdagar kl. 15.30. Hör av dig till Lotta om du vill vara med och hjälpa till.

Jag går också en distanskurs på Strömsholm nu för att få lite inspiration till verksamheten. har du några ideer om vad du vill att vi ska göra för aktiviteter i stallet så hör gärna av dig eller kommentera här i bloggen!

Stallhälsningar Lotta

072 303 90 46


Silke
2015-11-02 11:19

Det började inte så roligt veckan före höstlovet när Silke skulle få ungar. En unge kom ut men sedan var det stopp, jag fick hjälpa till att få ut två ungar till som tyvärr var döda. Dagen därpå, fredagen mådde Silke inte bra så hon fick åka till veterinären. Där blev det operation och kastrering. Tyvärr klarade sig inte den första ungen heller men Silke mår bra nu och det känns skönt


Stallhelg!
2015-10-19 08:12

Full fart i stallet hela helgen. På lördagen hade vi lektioner som vanligt, det blev skänkelvikning och galoppövning på mittvolten för första gruppen och lekar för ponnygrupperna

Sen hade vi knatteridning och efter det hann vi med lite lunch innan det var dags för barnkalas med hästpyssel, ridning och häst & vagn och så fika och fiskdamm förståss!

På söndagen hade vi banhoppningsträning. Många felfria rundor blev det, så stolt över duktiga ryttare och hästar!

Efter en lång dag i stallet somanade Alex och Clara passade på att rycka manen på Jerry medan jag red Emira och vi tillochmed skuttade över lite hinder på banan.

Nu är det bara en vecka kvar på höstterminen. Denna veckan ska Felicia ha praktik hos oss.

På söndag har vi hubertusjakt och sedan har vi läger och kurs på lovet vecka 44. På lördagen 31/10 har vi hopp och dressyr clear round. Det går fortfarande bra att anmäla sig till aktiviteterna!


2015-09-01 19:37 | 0 kommentarer

40 mm regn och lektionerna inställda idag. Kanske passa på att uppdatera bloggen lite istället

Nu har terminen dragit igång med höstens ridkurser, en ny ridlekisgrupp på tisdagar är det. Kul med påfyllning underifrån!

Ni som hänger med på vår facebook sida har väl redan ganska bra koll på vad som händer. Tiden går så fort och det är redan september och snart höst.

 Vi kommer att ha skötarkurs söndag 20/9 för alla som vill bli skötare.

Provapå ridning för nya elever vissa fredagar, läs om det under på gång, där hittar du aktuell information om vad som händer.

Helgen 11-13/9 ska vi ha pilgrimsdagar "stilla dagar med häst" tillsammans med pilgrimcentrum. det blir horsemanship och uteritter, spännande med lite nytt koncept som jag hoppas och tror blir lyckat.

På torsdag nästa vecka kommer veterinär Knut Bakke för att kolla på King, håll tummarna för att han blir bättre snart. han har haft hovböld på båda framhovarna och är också behandlad mot kotledsinflammation.

Han ska också ta blodprov på våra två nya lånehästar, Boel och Wiemona för att se om de är dräktiga. Båda är fullblodsaraber. Wiemona har gått som avelssto och ska nu ridas in. Boel ska jobba lite på ridskolan, planen är att hon kan börja gå lektion nästa vecka.

Tre ponnyer har vi sålt i sommar. Det är Lordi som har flyttat till stall Nyckelby. Grattis till Nyckelby som får en sån härlig och gosig ponny som Lordi!  Fiddeli som har sålts till Elsa, som inte bor så långt bort, så hon kommer och hälsar på och rider med Fiddeli på ridskolan. Kul att ha hittat en duktig liten ryttare till pigga och glada lilla Fiddeli.

Sputnik är såld till Dalarna, där han säkert kommer att få det jättebra, lite saknad är han med sitt härliga temperament!

Hela sommaren har varit full av aktiviteter, vi startade sommaren med en härlig långritt till Nässja där vi badade med hästarna sen hade vi   jättekul ridläger, sommarridskola uteritter och mycket mera. Nytt för i år var knatteläger för barn från tre år, det blev väldigt lyckat, jättekul!

Vi fick 10 000 kr i bidrag från Sparbankens ovationsfond för vårt arbete med verksamheten, jättekul att få uppmärksamhet

Nu ser vi fram emot en härlig höst med många härliga ridturer, hoppning, dressyr och  unghästträning

 

storhästarna

 

 

 


2015-04-18 20:51 | 0 kommentarer

Härlig dag i stallet idag!

Fint väder hela dagen

Jag red med på Emira på första lektionen, det kändes jättebra och hon jobbade fint, då blir man glad!

Amanda och Ebbott var här hela dagen. Ebbot vill gärna ha all mormors uppmärksamhet men Amanda tycker som tur är att det är kul att jobba i stallet så jag får vara med Ebbot   Han ville helst av allt gå med Nox i koppel hela tiden.

Efter lektionerna och knatteridningen hade vi löshoppning.

Vi löshoppade Fiddeli, Sputnik, Qrumelur, Puck, Romja, Nemi och Drömmen. Alla hästarna skötte sig jättebra. Särskilt Sputnik hoppade jättebra och tyckte det var kul.

Det är så skönt att det börjar bli ljusare på kvällarna nu så hästarna kan gå ute lite längre.

Nu ska jag titta på värdscupen på tv.

Ha det bra/ Lotta

 

 

 


2015-03-16 15:46 | 0 kommentarer

Här kommer en presentation av Ida som är ridlärare på lördagar denna terminen. Hon hjälper också till med träning av unghästarna.

Vi tränar unghästar på måndagar kl. 15:00 och lördagar kl. 13:00.  Rid elever som är intresserade av att vara med och hjälpa till är välkomna.

I lördags travade vi på Puck och Qrumelur. Ryttare var Erica och Lovisa

Tobias är volontär och hjälper till i stallet tre dagar/vecka. Han rider också lektion på tisdagar och har hittills provat Benjamin.

 

20150314_10563120150314_14270520150310_165700

 

Jag tog hästskötare examen 2010 som jag sedan har kompletterat med ridledare, ungdomsledare och Travinstruktör.

Jag har tidigare haft barn o vuxen grupper inom islandshäst samt jobbat som travinstruktör på travskolan i Mantorp. 

Jag är 24 år och har haft häst sedan jag var 3 år. Idag har jag 2 islandshästar och en shetlandsponny. Unghästutbildning, NH träning, Klickträning och tävling inom trav och island är nåt jag ägnat mig åt dom senaste åren. När jag fick erbjudandet av Lotta om att ha lektioner och unghästträning på kolsbro häst och fritid blev jag jätteglad.

Nya utmaningar och bekantskaper tycker jag är stimulerande / Ida


Vårterminen
2015-02-22 19:49

Hej!

Imorgon börjar ridskolans vårtermin. Vi ser fram emot det både hästarna och jag. Ska bli kul att träffa gamla och nya elever och komma igång med lektionerna. Nu har ju snön försvunnit från ridbanan och vi hoppas att våren är på väg. Tänk ändå på att klä er ordentligt när ni ska till stallet, det är en utomhusaktivitet och det är ju så tråkigt om man fryser.

Vi har fått tillbaka Quito då han inte passade i sin nya familj. Så nu får han jobba på ridskolan ett tag till. Han var med på kyndelsmäss marknaden och skötte sig utmärkt.

Bellini ska också börja vara med på lektioner den hät terminen. Lordi är utlånad till stall Nyckelby fram till sommaren.

Vi har haft besök av länsstyrelsen som har godkänt hela vår anläggning och gett oss förlängt tillstånd att bedriva verksamhet

Vi har ju haft lite verksamhet hela vintern också med lektioner för medryttare och andra. Vi vill gärna ha flera medryttare/fodervärdar. Nyhet för fodervärdar är att man kan välja mellan en lektion/vecka och tre fria pass eller två lektioner/vecka och ett fritt pass. Under fliken hästar kan du läsa om vilka hästar som är lediga. Det kommer också bli en skötarkurs under våren. Anmäl till Lotta om du vill vara med.

Vecka 10 startar vi en prova på kurs i voltige om det finns tillräckligt intresse. Voltige är gymnastik på hästryggen och tränar balans och smidighet.

Grattis! Cloudy som blev årets alla hjärtans häst

20140813_115936

 

Stallhälsningar

Lotta

 


Horsemanship träning
2015-01-11 21:04

 

Vecka 3-7 på måndagar kl. 17:00 har vi öppen träning i horsemanship.

Då jobbar vi hästarna från marken med syfte att få en bra relation med sin häst och lära sig prata hästens språk, för att få trygga säkra hästar som är trevliga att hantera.

Det gäller att med en positiv attityd och öppet sinne kunna kommunicera med hästen.

Vi tränar i korta pass för att hästarna inte ska tröttna utan tycka det är roligt och vilja vara med oss.

Lekarna utgår från övningar som hästen förstår, vi måste träna på att bli bättre på att visa för hästen vad vi vill.

 

Vi utgår från Parellis sju lekar: .

1. Friendly Game, vänskapsleken: Den gör hasten trygg och säker
2. Porcupine Game, piggsvinsleken: vi tränar på att få hästen att gå undan för tryck, respektera oss
3. Driving Game, flyttaleken: får hästen att flytta sig utan att vi rör den, även på avstånd
4. Yo-Yo Game, jojo leken:att sända iväg hästen på en rak linje
5. Circling Game, cirkelleken: får också hästen att respektera oss och vilja vara med oss.
6. Sideways Game, sidvärtsleken: tränar hastens balans och liksidighet
7. Squeeze Game, trängselleken: tränar hastens klaustrofobi, tex. lastning

Vill du läsa mer om parellis sju lekar finns det här två bra länkar:

http://naturalhorsemanship.se/traningstips/parelli-seven-games/

http://www.wikihow.com/Do-the-Seven-Games-of-Parelli

 

Vad vi kommer att göra på träningarna

Varje träningspass börjar vi med ledövning och ”pre flight check” för att känna att vi har kontakt med hästen så den lyssnar på oss.

Första träffen koncentrerar vi oss på vänskapsleken. Vi övar våra hästar med t.ex. piska, rep, paraply, regnrock, presenning mm. Dvs. vi övar med saker som kan verka skrämmande för hästen på ett sätt som gör hästen lugn och trygg.

Andra träffen ägnar vi åt trängselleken. Vi övar med t.ex. med tunnor, presenning, bro, plast band och hästtransport.

Tredje träffen jobbar vi med flyttaleken, jojoleken och sidvärtsleken. Vi provar också på löslongering om vi hinner.

Fjärde träffen övar vi cirkelleken och repeterar eventuellt lite från tidigare träffar. Vi provar också på trickträning.

Femte träffen gör vi en bana med de övningar vi tränat tidigare.

 

Ingen föranmälan, alla intresserade från 9 år och uppåt (ingen övre åldersgräns) är välkomna!

Kostar 50 kr/tillfälle eller räknas som eget tillfälle för medryttare/fodervärd.

 

 

 


 01  02  03  04  05  06  »

RSS
 

  CLOUDY

blev 2015 års

"alla hjärtans häst"

med 28,1% av rösterna

20101120 105

 

 FANNY

blev 2014 års

"alla hjärtans häst"

med

29% av rösterna

 

Fanny

 
«juni 2017»
måntisonstorfrelörsön
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Senaste inlägg
Hästar
Sommaren!
Vår i luften
Silke
Stallhelg!
Dags att uppdatera
Härlig dag i stallet
Välkommen Ida & Tobias!
Vårterminen
Horsemanship träning

Senast kommenterade
Föl!
Vårkänsla
Skötarkurs
Hösthälsning
Junihälsning!
Ridläger
2010
Nu är det sommar
Körutflykt och hoppträning
Kattunge söker hem!

Kategorier
Veckans övning

Arkiv
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
Sommar 2013
SDC10022
SDC10009
2013-06-20_12-03-31_384
2013-07-16_17-57-03_938
2013-07-13_14-47-38_495
2013-07-07_12-37-14_430
2013-07-05_17-37-35_894
2013-07-01_14-01-00_421
2013-06-28_11-31-07_63
2013-06-19_18-28-10_981
2013-06-14_18-02-56_562
2013-06-14_19-07-40_249
2013-06-14_18-02-29_94
SDC10152
1370438773353
Långritt 16
1368286107584
1368526324155
Långritt5
Långritt12
SDC10105
Pilgrimsritt maj 2013