Blogg
2014-08-24 22:21 | 0 kommentarer

Vart tog sommaren vägen?

Blev visst höst direkt. Iallafall har ridskolans hösttermin börjat och första veckan bjöd inte på vackert väder. Regn och blåst hela veckan. På måndagen blåste vårt hinderförråd bort så vi fick avbryta lektionen

20140821_112711

Vi hoppas på bättre väder resten av hösten!

Sommaren var ju desto härligare. Vi har haft flera ridläger med massor av hästiga aktiviteter, det var jättekul!


2014-08-22 08:34 | 0 kommentarer

Dressyr!

Vi började terminen med att öva tempoväxlingar. Vi jobbade i alla gångarter och började med skritten.

Vi jobbade på meddellinjen med att minska tempot och på långsidorna ökade vi. Känns som om vi övar för lite på skritt ibland, vilket brukar märkas när det kommer till programridning. Ofta kanske vi bara vilar när vi skrittar på lektionen och sedan jobbar mer i trav. Bra övning att öka skritten, passa på att kolla sitsen och öva på att länga och korta tyglarna  

Sedan fortsatte vi med traven. Då jobbade vi med volter vid A och C eller på mittvolten och varierade mellan trav nedsittning och lättridning.

På mittvolten ökade vi och minskade volten, omväxlande med att följa spåret och jobbade även i galopp.

Vi jobbade galoppen på samma sätt som traven med volter vid A och C, växlade sitsen och stod i lätt sits och red framåt på långsidorna och satt ner och jobbade galoppen på volterna. det är ju tacksamt att utnyttja ibland att hästen gärna vill öka lite längs med långsidan och på så sätt få en övning som blir "lätt" för både hästar och ryttare

Vi jobbar med olika svårighetsgrader beroende på gruppens nivå.

Lätt: övade mittvolten i skritt, ökade och minskade volten, omväxlade med att följa fyrkanten i trav. Jobbade med traven på fyrkantspåret och rider lätt på långsidorna och ökar tempot. Sitter ner på kortsidorna och "travar långsammare" Tränade på att fatta galopp och galoppera en långsida.

Kul att ha kommit igång med höstterminen!

 

 


2014-06-16 19:52 | 0 kommentarer

Oj vad länge sedan jag uppdaterat här!

Tiden går fort, särskilt på våren känns det som. Nu är det ju redan sommar. Den här veckan är det lite lugnare i stallet. Vi kör hö och hästarna njuter av lite sommarvila

Sommarbete

 

Vi har haft avslutning på ridskolan. Vi hade caprilli med stilbedömning där man fick poäng för tempo, väg och sits och sedan även för "stilen" Det var jättekul och många fina ritter och snygga ekipage!

Clown

Nästa vecka börjar ridlägren och från vecka 28 börjar sommaraktiviteterna.  Du som har missade tillfällen att ta igen kan göra det på sommarridskolan.

Silke och Svea har fått 9 kattungar som är leveransklara i början av Juli.  Bor i boxen brevid Quito och kan tigas mot betalning.

 

Kattungar

Härlig sommar önskar vi er!

 

 


Nästa vecka börjar ridskolan!
2014-02-28 22:41

Det känns som vanligt skönt att det blir ljusare ute så vi får längre dagar. Verkar som om vi får en tidig vår i år. Idag var det riktigt skönt när jag gick hem från stallet.

Ska bli kul att dra igång lektionerna nästa vecka. Januari och februari har varit ganska lugnt och hästarna har fått lite vila. Alla hästarna mår bra och verkar pigga inför terminsstarten.

Jätteroligt är också att Matilda har kommit hem från Irland och börjat jobba hos oss i stallet. Hon har lovat att stanna över sommaren

Matilda gick ju hästinriktning vid Vretaskolan och tog hästskötarexamen. Sedan har hon varit vid Annaharvey farm i Ireland och jobbat i åtta månader. Nu ska hon jobba med hästarna och stallet här hemma.

Det blir några nya grupper den här teminen. En nybörjargrupp för vuxna måndagar som startar så fort vi har minst fyra elever, just nu är det två anmälda, så anmäl gärna om du är intresserad, även ungdomar från 13 år är välkomna där.

En ny ridlekisgrupp blir det på onsdagar, den är fulltecknad.

En ny grupp för vuxna på torsdagar kl. 19:00, det är en dressyrspecial vilket innebär att det är en hoppfri grupp med max 4 deltagare.

Vi kommer också ha en tävlingssatsning under våren, läs mer under på gång. Det är informationsmöte söndag 16/3 kl. 16:00. Alla som är intresserde är välkomna!

Vi kommer ha sommarläger som vanligt i år och på påsklovet vecka 16 blir det både läger och aktiviteter.

Många roliga aktiviteter är på gång under våren såsom prova på körning, banhoppning, riddarträffar mm. Mer information om det kommer efterhand.

Vi kommer att ha stallträffar och ponnypyssel med bla: horsemanshipövningar, agility, rykttävling mm.

Stallhälsningar

Lotta, Per & Matilda


2014-01-28 20:21 | 0 kommentarer

 

Vi erbjuder flera olika alternativ för dig som vill börja rida hos oss:

Terminsridning; vårterminen är 12 veckor och höstterminen 10 veckor. Du rider en bestämd dag/vecka och betalar per termin.

Säsongskort; du betalar ett fast pris och rider så mycket du vill på lektioner och träningar under en bestämd period.

Medryttare; Du rider ”din” häst två dagar/vecka. En gång på lektion och ett fritt pass. Bokas terminsvis, betalas månadsvis

Fodervärd: Du rider ”din” häst 4 eller 6 dagar/ vecka. En gång på lektion och resten fria pass eller extra träningar. Du får också tävla med din häst. . Bokas terminsvis, betalas månadsvis

Drop in; Du rider med på enstaka lektioner/träningar och betalar per gång

Du kan också bli skötare på en häst hos oss, vara med på ponnypyssel och stallträffar!

Vi anordnar roliga aktiviteter, helgkurser och läger för både barn och vuxna.

Hoppas du hittar något som passar dig


Soligt & snöigt
2014-01-20 20:43

Ganska härligt vinterväder trots allt. Men blåsten har gjort drivor av snön så nu är det mycket snö på ridbanan. Vi håller igång hästarna med uteritter istället. Fart och längd på ritterna anpassas efter vädret. Därför erbjuder vi nu kortare uteritter i  lugnare tempo. Kanske vill du rida barbacka  Du som är fodervärd/medryttare eller har löst säsongskort får rida med utan kostnad. Övriga betalar 100kr.

Fodervärdar & medryttare får också rida egna pass som vanligt.  Glöm inte broddar och reflexer!

Det finns också möjlighet till ridhusträning. Vi åker till Camilla och Björns ridhus i Källstad. Det kostar 80kr/ekipage & gång. Du ordnar själv med transporten dit och hem.

Camilla håller också hopplektioner efter önskemål. Det kostar 150kr/ekipage om man är 4 st. Då ingår ridhushyran.

Om du inte är fodervärd/medryttare betalar du 100 kr i hästhyra utöver avgiften.

Prata med Lotta om du är intresserad. 


Gott Nytt År!
2013-12-29 21:59

Efter lite välbehövlig och skön julvila kör vi igång med: Läger,  fredag - söndag 3-5/1 för ponnyryttare 7-12 år.

Vecka 2 kommer vi att ha sitsträning då vi gör övningar på hästen medan den longeras. Välkommen att boka om du vill vara med. Tillgängliga dagar är måndag, onsdag, fredag och lördag.  Max tre deltagare/tillfälle.

Pris 100 kr/person. Ingår för fodervärdar/ medryttare och om du har säsongskort.

Vecka 3 drar vinterridskolan igång igen med dressyr måndag och hoppning onsdag och lördag.

En positiv sak med den milda vintern är att ridunderlaget är bra! 

Därför tänkte vi satsa lite extra på privatlektioner vecka 2-8 innan ridskolan drar igång vecka 9.

Privatlektion i dressyr eller hoppning: 1 elev, 45 min ridning 300 kr, 2 elever 60 min ridning 250kr/st, 3-4 elever 60 min ridning 200kr/st. Välkomna att boka på tel: 072- 303 90 46


2013-08-22 20:36 | 0 kommentarer

Vilken härlig sommar vi har haft!

Vi har hunnit med massor av roliga aktiviteter.

Sommaren började med Ekenäs riddarspel, sen hade vi terminsavslutning med barrelrace och vår fikabod förvandlades till Kolsbro Saloon

Sommarlovet startade vi med en jättenysig långritt till vättern, där vi fick rasta hos Bosse & Susanne och låna detas hage, stort tack!

Innan dess hade vi i maj haft en underbar pilgrimsritt i vackert väder, tack Rosie för att vi fått låna Mary Anne.

Som terminsavlutning för fodervärdar/medryttare åkte  vi till terrängbanan i Mantorp och prövade att hoppa terränghinder, kul! Roligast var nog vattenhindret.

Vi har haft ridläger, tränat unghästar, haft besökare till sommarridskola och sommarfodervärdar från när och fjärran.

Lite sommarvila har vi också hunnit med, och Per och jag var på cykelsemester till Gränna/Visingsö

Det vackra sommarvädret var bra för höskörden också, Tack Clara för all hjälp!!

Vi avslutade sommarlovet med ett träningsläger mot hoppning. Det blev 5 intensiva dagar som avslutades med att vi åkte på cm hoppning hos Nyckelryttarna. Alla hästarna och ryttarna gjorde jättefina rundor. Grattis Erica & Fiddeli, Kim & Lambo, Märta & Edison och Zola & Ronja  Ni var jätteduktiga!

 

Se bilder från vår sommar här!!


2013-05-19 11:31 | 0 kommentarer

Vill tacka alla som hjälper till att göra vår verksamhet så bra som möjligt!!

 

  Tack till er som svarade på vår enkät i början av terminen. Vi fick massor av bra tips och ideer och förslag!

Flest röster på favorithäst fick Fanny

 Stort tack till ridklubben för bidrag med hindermateral och utrustning till hästarna, det kommer verkligen till användning

  Tack till alla som hjälpte till på årets riddarspel på Ekenäs, ni var jätteduktiga! Hoppas ni hade lika kul som vi

  Tack till alla våra underbara hästar som jobbar så bra på ridskolan och alla trevliga kunder vi har!

Vi är så glada för allt stöd vi får från er

 

Lotta & Per

 

Ps. följ gärna vår sida på facebook så får du alltid senaste nytt:

 

 

 


2013-04-09 11:48 | 0 kommentarer

I lördags var jag och Per på Flyinge och tittade på Monty Roberts clinic.

Flyinge

Det var kul att komma till flyinge, var länge sedan jag var där, över 10 år. Blev lite ledsen över att se att byggnaderna och stallarna var i så dåligt underhållna, slitet, flagnande färg och rappning, mögel på väggarna i lilla ridhuset och slarvigt intryck i stallarna med ensilage i högar utanför boxarna  

Monty jobbade med fyra olika hästar, en oinriden ridponny som han gjorde "join up" med och tränade med sadel och till sist även ryttare. Det var en trevlig ponny med bra inställning och inga problem.

Nästa häst var en welshponny som var rädd för saker, Han tränades att gå över pressening och det gick bra. Sedan tränade han med "pinne" med plastpåse för att vänja ponnyn. Man såg att ponnyn var stressad men blev lugnare efterhand, mycket arbete återstod dock för ägarn att fortsätta med.

Sedan kom en vacker halvblodshäst som hade haft problem vid inridningen och bockat av alla sina ryttare. Hon var väldigt spänd i början. Monty tränade join up och hon var verkligen duktig, (eller han var duktig kanske). Han jobbade länge med henne med sadel, ryttardummy, dvs en fejkryttare, lösa ben för att simulera skänkel. Han tömkörde också innan han slutligen lät sin ryttare rida. Hästen bockade inte en enda gång!

Den sista hästen var en varmblodig travare som inte gick att lasta. Men efter 15 minuters grundarbete var hon inne i transporten!

Det var roligt att se hur metodiskt Monty jobbade hästarna för att förbereda dem på bästa sätt. Han poängterade hur viktigt det var att korrigera hästen instant (omedelbart) när den gjorde fel. Han använde inget godis eller konstig utrustning utan bara en grimma som han själv konstruerat.

Jag fick med mig hem en tanke om hur viktigt det är att vi jobbar med våra hästar och inte bara förväntar oss ett färdigt resultat direkt

 

Vi hade dessutom en underbar helg med god mat och så träffade vi Bosse och Susanne. Vad tyckte ni om clinicen??

Monty Roberts

 

 


«  01  02  03  04  05  06  07  08  »

RSS
 

 MIXTRA 

blev 2019 års

"alla hjärtans häst"

 

med 31,3%  av rösterna

Mixtra2

 

 OLIVIA    

blev 2016 års

"alla hjärtans häst"

med 37,5% av rösterna

Olivia

 

 

  CLOUDY

blev 2015 års

"alla hjärtans häst"

med 28,1% av rösterna

20101120 105

 

 FANNY

blev 2014 års

"alla hjärtans häst"

med

29% av rösterna

 

Fanny

 
«december 2019»
måntisonstorfrelörsön
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Senaste inlägg
Kolsbro 2019
Januari
Tillbakablick 2017
Ida
Ida på kurs
Ida Bloggar om centrerad ridning!
Tråkigt och Roligt
Hästar
Sommaren!
Vår i luften

Senast kommenterade
Ida
Föl!
Vårkänsla
Skötarkurs
Hösthälsning
Junihälsning!
Ridläger
2010
Nu är det sommar
Körutflykt och hoppträning

Kategorier
Veckans övning

Arkiv
2019
 •    Januari
 • 2018
  2017
  2016
  2015
  2014
  2013
  2012
  2011
  2010
  2009
  2008
  Sommar 2013
  SDC10022
  SDC10009
  2013-06-20_12-03-31_384
  2013-07-16_17-57-03_938
  2013-07-13_14-47-38_495
  2013-07-07_12-37-14_430
  2013-07-05_17-37-35_894
  2013-07-01_14-01-00_421
  2013-06-28_11-31-07_63
  2013-06-19_18-28-10_981
  2013-06-14_18-02-56_562
  2013-06-14_19-07-40_249
  2013-06-14_18-02-29_94
  SDC10152
  1370438773353
  Långritt 16
  1368286107584
  1368526324155
  Långritt5
  Långritt12
  SDC10105
  Pilgrimsritt maj 2013