Blogg

Silke

Det började inte så roligt veckan före höstlovet när Silke skulle få ungar. En unge kom ut men sedan var det stopp, jag fick hjälpa till att få ut två ungar till som tyvärr var döda. Dagen därpå, fredagen mådde Silke inte bra så hon fick åka till veterinären. Där blev det operation och kastrering. Tyvärr klarade sig inte den första ungen heller men Silke mår bra nu och det känns skönt


Stallhelg!

Full fart i stallet hela helgen. På lördagen hade vi lektioner som vanligt, det blev skänkelvikning och galoppövning på mittvolten för första gruppen och lekar för ponnygrupperna

Sen hade vi knatteridning och efter det hann vi med lite lunch innan det var dags för barnkalas med hästpyssel, ridning och häst & vagn och så fika och fiskdamm förståss!

På söndagen hade vi banhoppningsträning. Många felfria rundor blev det, så stolt över duktiga ryttare och hästar!

Efter en lång dag i stallet somanade Alex och Clara passade på att rycka manen på Jerry medan jag red Emira och vi tillochmed skuttade över lite hinder på banan.

Nu är det bara en vecka kvar på höstterminen. Denna veckan ska Felicia ha praktik hos oss.

På söndag har vi hubertusjakt och sedan har vi läger och kurs på lovet vecka 44. På lördagen 31/10 har vi hopp och dressyr clear round. Det går fortfarande bra att anmäla sig till aktiviteterna!


Dags att uppdatera

40 mm regn och lektionerna inställda idag. Kanske passa på att uppdatera bloggen lite istället

Nu har terminen dragit igång med höstens ridkurser, en ny ridlekisgrupp på tisdagar är det. Kul med påfyllning underifrån!

Ni som hänger med på vår facebook sida har väl redan ganska bra koll på vad som händer. Tiden går så fort och det är redan september och snart höst.

 Vi kommer att ha skötarkurs söndag 20/9 för alla som vill bli skötare.

Provapå ridning för nya elever vissa fredagar, läs om det under på gång, där hittar du aktuell information om vad som händer.

Helgen 11-13/9 ska vi ha pilgrimsdagar "stilla dagar med häst" tillsammans med pilgrimcentrum. det blir horsemanship och uteritter, spännande med lite nytt koncept som jag hoppas och tror blir lyckat.

På torsdag nästa vecka kommer veterinär Knut Bakke för att kolla på King, håll tummarna för att han blir bättre snart. han har haft hovböld på båda framhovarna och är också behandlad mot kotledsinflammation.

Han ska också ta blodprov på våra två nya lånehästar, Boel och Wiemona för att se om de är dräktiga. Båda är fullblodsaraber. Wiemona har gått som avelssto och ska nu ridas in. Boel ska jobba lite på ridskolan, planen är att hon kan börja gå lektion nästa vecka.

Tre ponnyer har vi sålt i sommar. Det är Lordi som har flyttat till stall Nyckelby. Grattis till Nyckelby som får en sån härlig och gosig ponny som Lordi!  Fiddeli som har sålts till Elsa, som inte bor så långt bort, så hon kommer och hälsar på och rider med Fiddeli på ridskolan. Kul att ha hittat en duktig liten ryttare till pigga och glada lilla Fiddeli.

Sputnik är såld till Dalarna, där han säkert kommer att få det jättebra, lite saknad är han med sitt härliga temperament!

Hela sommaren har varit full av aktiviteter, vi startade sommaren med en härlig långritt till Nässja där vi badade med hästarna sen hade vi   jättekul ridläger, sommarridskola uteritter och mycket mera. Nytt för i år var knatteläger för barn från tre år, det blev väldigt lyckat, jättekul!

Vi fick 10 000 kr i bidrag från Sparbankens ovationsfond för vårt arbete med verksamheten, jättekul att få uppmärksamhet

Nu ser vi fram emot en härlig höst med många härliga ridturer, hoppning, dressyr och  unghästträning

 

storhästarna

 

 

 


Härlig dag i stallet

Härlig dag i stallet idag!

Fint väder hela dagen

Jag red med på Emira på första lektionen, det kändes jättebra och hon jobbade fint, då blir man glad!

Amanda och Ebbott var här hela dagen. Ebbot vill gärna ha all mormors uppmärksamhet men Amanda tycker som tur är att det är kul att jobba i stallet så jag får vara med Ebbot   Han ville helst av allt gå med Nox i koppel hela tiden.

Efter lektionerna och knatteridningen hade vi löshoppning.

Vi löshoppade Fiddeli, Sputnik, Qrumelur, Puck, Romja, Nemi och Drömmen. Alla hästarna skötte sig jättebra. Särskilt Sputnik hoppade jättebra och tyckte det var kul.

Det är så skönt att det börjar bli ljusare på kvällarna nu så hästarna kan gå ute lite längre.

Nu ska jag titta på värdscupen på tv.

Ha det bra/ Lotta

 

 

 


Välkommen Ida & Tobias!

Här kommer en presentation av Ida som är ridlärare på lördagar denna terminen. Hon hjälper också till med träning av unghästarna.

Vi tränar unghästar på måndagar kl. 15:00 och lördagar kl. 13:00.  Rid elever som är intresserade av att vara med och hjälpa till är välkomna.

I lördags travade vi på Puck och Qrumelur. Ryttare var Erica och Lovisa

Tobias är volontär och hjälper till i stallet tre dagar/vecka. Han rider också lektion på tisdagar och har hittills provat Benjamin.

 

20150314_10563120150314_14270520150310_165700

 

Jag tog hästskötare examen 2010 som jag sedan har kompletterat med ridledare, ungdomsledare och Travinstruktör.

Jag har tidigare haft barn o vuxen grupper inom islandshäst samt jobbat som travinstruktör på travskolan i Mantorp. 

Jag är 24 år och har haft häst sedan jag var 3 år. Idag har jag 2 islandshästar och en shetlandsponny. Unghästutbildning, NH träning, Klickträning och tävling inom trav och island är nåt jag ägnat mig åt dom senaste åren. När jag fick erbjudandet av Lotta om att ha lektioner och unghästträning på kolsbro häst och fritid blev jag jätteglad.

Nya utmaningar och bekantskaper tycker jag är stimulerande / Ida


Vårterminen

Hej!

Imorgon börjar ridskolans vårtermin. Vi ser fram emot det både hästarna och jag. Ska bli kul att träffa gamla och nya elever och komma igång med lektionerna. Nu har ju snön försvunnit från ridbanan och vi hoppas att våren är på väg. Tänk ändå på att klä er ordentligt när ni ska till stallet, det är en utomhusaktivitet och det är ju så tråkigt om man fryser.

Vi har fått tillbaka Quito då han inte passade i sin nya familj. Så nu får han jobba på ridskolan ett tag till. Han var med på kyndelsmäss marknaden och skötte sig utmärkt.

Bellini ska också börja vara med på lektioner den hät terminen. Lordi är utlånad till stall Nyckelby fram till sommaren.

Vi har haft besök av länsstyrelsen som har godkänt hela vår anläggning och gett oss förlängt tillstånd att bedriva verksamhet

Vi har ju haft lite verksamhet hela vintern också med lektioner för medryttare och andra. Vi vill gärna ha flera medryttare/fodervärdar. Nyhet för fodervärdar är att man kan välja mellan en lektion/vecka och tre fria pass eller två lektioner/vecka och ett fritt pass. Under fliken hästar kan du läsa om vilka hästar som är lediga. Det kommer också bli en skötarkurs under våren. Anmäl till Lotta om du vill vara med.

Vecka 10 startar vi en prova på kurs i voltige om det finns tillräckligt intresse. Voltige är gymnastik på hästryggen och tränar balans och smidighet.

Grattis! Cloudy som blev årets alla hjärtans häst

20140813_115936

 

Stallhälsningar

Lotta

 


Horsemanship träning

 

Vecka 3-7 på måndagar kl. 17:00 har vi öppen träning i horsemanship.

Då jobbar vi hästarna från marken med syfte att få en bra relation med sin häst och lära sig prata hästens språk, för att få trygga säkra hästar som är trevliga att hantera.

Det gäller att med en positiv attityd och öppet sinne kunna kommunicera med hästen.

Vi tränar i korta pass för att hästarna inte ska tröttna utan tycka det är roligt och vilja vara med oss.

Lekarna utgår från övningar som hästen förstår, vi måste träna på att bli bättre på att visa för hästen vad vi vill.

 

Vi utgår från Parellis sju lekar: .

1. Friendly Game, vänskapsleken: Den gör hasten trygg och säker
2. Porcupine Game, piggsvinsleken: vi tränar på att få hästen att gå undan för tryck, respektera oss
3. Driving Game, flyttaleken: får hästen att flytta sig utan att vi rör den, även på avstånd
4. Yo-Yo Game, jojo leken:att sända iväg hästen på en rak linje
5. Circling Game, cirkelleken: får också hästen att respektera oss och vilja vara med oss.
6. Sideways Game, sidvärtsleken: tränar hastens balans och liksidighet
7. Squeeze Game, trängselleken: tränar hastens klaustrofobi, tex. lastning

Vill du läsa mer om parellis sju lekar finns det här två bra länkar:

http://naturalhorsemanship.se/traningstips/parelli-seven-games/

http://www.wikihow.com/Do-the-Seven-Games-of-Parelli

 

Vad vi kommer att göra på träningarna

Varje träningspass börjar vi med ledövning och ”pre flight check” för att känna att vi har kontakt med hästen så den lyssnar på oss.

Första träffen koncentrerar vi oss på vänskapsleken. Vi övar våra hästar med t.ex. piska, rep, paraply, regnrock, presenning mm. Dvs. vi övar med saker som kan verka skrämmande för hästen på ett sätt som gör hästen lugn och trygg.

Andra träffen ägnar vi åt trängselleken. Vi övar med t.ex. med tunnor, presenning, bro, plast band och hästtransport.

Tredje träffen jobbar vi med flyttaleken, jojoleken och sidvärtsleken. Vi provar också på löslongering om vi hinner.

Fjärde träffen övar vi cirkelleken och repeterar eventuellt lite från tidigare träffar. Vi provar också på trickträning.

Femte träffen gör vi en bana med de övningar vi tränat tidigare.

 

Ingen föranmälan, alla intresserade från 9 år och uppåt (ingen övre åldersgräns) är välkomna!

Kostar 50 kr/tillfälle eller räknas som eget tillfälle för medryttare/fodervärd.

 

 

 


Gott nytt år!

Vi vill tacka alla våra kunder för ett bra år 2014 och önska gott nytt år!

 

Några vill vi uppmärksamma lite extra

 

Årets utmärkelse 2014

 

Årets Skötare 2014

Thea: för att du flitigt kommit och tagit hand om Bellini jättebra!

Årets trotjänare 2014

Moa: du var en av de första att anmäla sig till ridskolan när vi startade 2009 och har ridit sedan dess. Är nu medryttare på Grim

Årets prestation 2014

Tove: för att du utvecklats så mycket i din ridning och vann årets hubertusjakt med Hugo!

Årets eldsjälar 2014

Tyra, Märta & Ellen: för hjälp på Ekenäs, spökkväll, anordnat rykttävling,  juluppvisning och varit bra förebilder i stallet!

Årets tävlingsekipage 2014

Erika & Fiddeli: ni har visat framfötterna på tävlingar hemma med bra resultat och även åkt ut och fått rosetter!

Årets nykomling 2014

Klara: började rida på höstterminen och är nu engagerad medryttare på Evelina. Klara är glad och en bra kompis!

 

Ni har all en liten överraskning att hämta i stallet ;-)

 

 

Givetvis finns det många fler som varit duktiga, engagerade och som också förtjänar stort

 

Tack!

till alla våra kunder och besökare 2014


Vad händer i stallet

Hej!

Den här veckan har vi haft besök av veterinär Knut Bakke.

Sputnik har nu blivit valack. Det kommer bli jättekul för honan att kunna få kompisar att leka med och det blir lugnare i stallet. Redan nu kan han stå i stallet lungt med de andra hästarna.

Alla hästarna blev också vaccinerade mot stelkramp

Vi har fortfarande lektioner: Tisdagar kl. 17:00 för ponny nivå 1-2. Onsdagar kl. 18:00 för häst/ponny nivå 3. Lördagar kl 10:00 har det varit en blandad grupp med vuxna och barn. Vill du rida med i någon grupp går det bra att boka på sms 0723039046 senast kl. 12:00 samma dag.

Vi har haft öppen träning med lastträning, det gick riktigt bra och alla hästarna gick in i transporten efter lite olika grad av övertalning. Vi har också tränat unghästar i hantering  och övningar som löslongering och häst vid hand. Målet är förståss att få rida in dem och få lydiga hästar med bra förtroende.

Nu har vi planerat massor av aktiviteter under december. Hoppas att många vill vara med! Läs mer om dem under på gång.


Markarbete vecka 35

Markarbete!

Vi fortsatte vårt arbete på mittvolten men lade ut fyra bommar så att vi fick den nyttiga övningen klockan. Bra att jobba med för alla nivåer. Om man jobbar i skritt och koncentrerar sig på att hamna på rätt färgfält på bommen har man en bra övning för de yngre barnen.

Den fungerar också bra som uppvärmning i trav och sedan givetvis att fortsätta jobba i galopp.

Vi lade också ut två extra bommar på långsidan, tillsammans med bommen i mittvolten blev det tre bommar på långsidan. Här blir uppgiften att hålla samma antal galoppsprång mellan bom 1-2 och bom 2-3. Gäller att jobba med tempot i galoppen här för att få rätt antal språng och att hästen inte ökar tempot eller bryter av till trav. Hur många galoppsprång det blir och hur långt avstånd man ska ha varierar ju med hästens storlek och galopp.

En bra avståndstabell att ladda ner finns på : http://www.hippson.se/cldoc/avstandstabell-for-hopptraning.htm?_qStr=tr%E4

 Travar man över bommarna på långsidan är det ett bra tillfälle att öva lätt sits, även i skritt för de yngre barnen

Vi avslutade övningen med att vända på klockans mittbommar så vi fick två bommar på medellinjen. Lade upp dem på "sockerbitar" och hoppade i ström, red omväxlande höger och vänster varv vid spåret. En rolig övning för både hästar och ryttare.

Tycker att dessa övningar passar även för dressyrekipage, blir bra koncentration när man har bommar att fokusera på.

/Lotta

 RSS

 

 MIXTRA 

blev 2019 års

"alla hjärtans häst"

 

med 31,3%  av rösterna

Mixtra2

 

 OLIVIA    

blev 2016 års

"alla hjärtans häst"

med 37,5% av rösterna

Olivia

 

 

  CLOUDY

blev 2015 års

"alla hjärtans häst"

med 28,1% av rösterna

20101120 105

 

 FANNY

blev 2014 års

"alla hjärtans häst"

med

29% av rösterna

 

Fanny

 

«november 2020»
tiontofr
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Senaste inlägg
Kolsbro 2019
Januari
Tillbakablick 2017
Ida
Ida på kurs
Ida Bloggar om centrerad ridning!
Tråkigt och Roligt
Hästar
Sommaren!
Vår i luften

Senast kommenterade
Ida
Föl!
Vårkänsla
Skötarkurs
Hösthälsning
Junihälsning!
Ridläger
2010
Nu är det sommar
Körutflykt och hoppträning

Kategorier
Veckans övning

Arkiv
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008

Sommar 2013

SDC10022
SDC10009
2013-06-20_12-03-31_384
2013-07-16_17-57-03_938
2013-07-13_14-47-38_495
2013-07-07_12-37-14_430
2013-07-05_17-37-35_894
2013-07-01_14-01-00_421
2013-06-28_11-31-07_63
2013-06-19_18-28-10_981
2013-06-14_18-02-56_562
2013-06-14_19-07-40_249
2013-06-14_18-02-29_94
SDC10152
1370438773353
Långritt 16
1368286107584
1368526324155
Långritt5
Långritt12
SDC10105
Pilgrimsritt maj 2013